Előfordulhat, hogy Önnek több egymással határos telke van, melyeket szeretne összevonni egy helyrajzi számmá. Ezt az ingatlan nyilvántartásban is át kell vezettetni. Ilyenkor több önálló helyrajzi számmal rendelkező, egymással határos telekből egy önálló helyrajzi számmal rendelkező telek alakul ki.

Mi az Ön teendője? 

 • Az építésügyi hatóságtól kérdezze meg, hogy kivitelezhető-e amit tervez.
 • Keressen meg minket, és adja meg a helyrajzi számot. 
 • Egyeztessen időpontot a felmérésre, vázolja a helyszínen elképzeléseit.
 • Töltse ki a szükséges nyomtatványokat. Segítünk ha kell!

Folyamat: 

 1. Keresse fel az építésügyi hatóságot
  Keresse fel az illetékes építésügyi hatóságot, vagy ha van a főépítészi irodát és érdeklődjön. Kérjen állásfoglalást, hogy az ön által tervezet összevonást engedélyezik-e. Ez függ az adott település és övezet építésügyi előírásaitól és szabályozási tervétől, stb…
 2. Keressen fel minket 
  Kérjük készítse elő az ingatlanok helyrajzi számait. Kollégánk egyeztet önnel egy megfelelő időpontot, amikor a kérdéses ingatlant felmérheti. Személyes találkozón a szükséges iratokat segít kitölteni. Ezeket több tulajdonos esetén legalább egynek alá kell írnia.
 3. Földhivatali záradékolás
  A földhivatal a földmérő által készített dokumentumokat műszakilag megvizsgálja, hogy megfelel e az előírásoknak. A törvény szerint 60 nap az ügyintézés határideje (mely a gyakorlat szerint kiszámíthatatlan…).
 4. Önkormányzat elbírál
  A földhivatal a jóváhagyott (záradékolt) anyagot átküldi az építésügyi hatóság részére. Az önkormányzat 15 nap alatt mint szakhatóság jóváhagyja vagy elutasítja a telekalakítási kérelmet. Ezért szükséges az előzetes információ kérés.
 5. A földhivatal engedélyez
  A földhivatal a szakhatóság határozata alapján engedélyezi a telekalakítást. Határidő: 30 nap
 6. Fellebbezési idő kivárása
  A földhivatal a telekmegosztási határozatot a fellebbezési lehetőséggel bíró feleknek (szomszéd, jog jogosultja, stb…) megküldi. Az érintetteknek 15 nap jogvesztő határidejük van nyilatkozni. Az érintettek nyilatkozatban lemondhatnak fellebbezési jogukról.
 7.  A földhivatal a változást átvezeti
  A földhivatal átrajzolja az ingatlan-nyilvántartási térképet és a tulajdoni lapon is törli a szükséges helyrajzi számokat. Erről határozatban értesíti a tulajdonos(oka)t. A törvény szerint újabb 30 nap az ügyintézés határideje (mely a gyakorlat szerint kiszámíthatatlan…). 

A telekmegosztás költségei egy átlagos telek megosztására kalkulálva (a feltüntetett árak Bruttó árak):

Munkadíj 120.000 Ft
Földhivatali adatok díja: 7.200 Ft (6.000+1.200 Ft)
Földhivatali vizsgálat [záradékolás] díja: 2.000 Ft
Földhivatali telekalakítási eljárás24.000 Ft (2×12.000 Ft)
Önkormányzati szakhatósági eljárás díja3.000 Ft
Földhivatali ingatlan-nyilvántartási eljárás díja:13.200 Ft (2×6.600 Ft)
Összesen: 169.400 Ft

A hirdetés nem minősül ajánlattételnek. Kérjük kérjen egyedi árajánlatot.